joi, 21 mai 2015

Cheile Balutei



Cheile Balutei sunt singurele chei de dimensiuni si importanta mai mare de pe teritoriul comunei Ponoarele, cu o lungime de circa 1km.
Ele se afla in proximitatea satului Baluta, fiind marginite de Cornetul Balutei si cel al Raienilor, cu altitudini ale peretilor calcarosi cuprinse intre 300-400m.













Traseul porneste din centrul comunei Ponoarele, inainte de podul natural, si este semnalizat de o tablita care ne indreapta pe o ulita, spre stanga. Drumul merge spre satul Baluta, urcand initial mai pronuntat pana la un releu si apoi mergand relativ pe curba de nivel. Peisaje foarte frumoase se deschid spre Muntii Mehedinti si chiar spre Godeanu, daca cerul este limpede.
Dupa o curba la stanga, intram in sat, care este asezat pe coaste de munte, gospodariile urcand pana pe culmile dealurilor. Urmeaza o coborare destul de lunga care ne aduce in firul vaii. Imediat dupa scoala iesim din sat si pornim pe drumul prafuit ce ne duce direct in chei.
In anul 1967 aici s-au filmat secvente din filmul romanesc "Dacii". Prin Cheile Balutei se realizeaza legatura cu statiunea Bala, urmand un traseu impadurit, favorabil practicarii cicloturismului. 

Traseul se afla pe teritoriul Geoparcului Natural Platoul Mehedinti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu