joi, 25 iunie 2015

Descriere Tura Muntii Macinului –Ziua 1 “Povestile Macinului”

Avand un farmec aparte, desi nu foarte inalti, muntii Macinului  incanta turistii dornici de aventura prin frumusete si originalitate. Peisaje de vis, coborari ce-ti taie rasuflarea, o padure in care se gasesc  liane ca in jungla, localnici  calzi si primitori si dornici de vorba, iata ce va propunem in aceasta tura prin cei mai vechi munti ai Romaniei.



In drum, vom explora flora si fauna pentru care sunt vestiti acesti munti si, daca avem noroc, vom zari si caprioare, pisici salbatice sau renumita broasca testoasa dobrogeana.



























Traseul incepe in partea de sud-vest a Muntilor Macinului, la intrarea in Rezervatia naturala. Plecăm din Greci, intrăm în parc pe Valea Racova, urcăm pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu, pe care il ocolim prin dreapta. Incepem cu un urcus in forta de aproape 2 km, pe cararea montana. Pe alocuri vom impinge bicicletele cu toata forta, insa odata ajunsi in varf efortul ne va fi rasplatit din plin de panorama incantatoare a imprejurimilor, urmata apoi de o coborare ametitoare pe potecile padurii aproape neatinse. Dupa ce traversam o poienita in care se afla o stupina cocheta, traseul urmeaza drumul forestier intr-o a doua coborare, pana in soseaua asfaltata ce ne va duce la o fantana cu apa limpede si racoritoare, numai buna pentru a ne umple bidoanele pentru drumul de intors. Aproape nici nu ne va veni sa credem ca ne aflam pe partea cealalta a Macinului.

Apoi, dupa o bine-meritata hodina, pornim pe drumul forestier de pe Valea Seaca pe care se afla marcat si un traseu cicloturistic, urcam lejer aproximativ  8 km si, spre bucuria noastra, urmeaza o alta coborare spectaculoasa, la inceput in forta prin padure, apoi printr-un canion sapat in drumul forestier.




Cand lucrurile se mai linistesc,  padurea se deschide lasand loc privirii un peisaj de basm, cu lanuri de grau aurii, drumuri de tara pitoresti si dealuri inverzite. Drumul continua  domol, serpuind agale pana in comuna Greci, lasandu-ne in suflet dorul de a reveni.




A doua zi,  vom alege o alta tura tura pe biciclete, vom vizita manastirea Izvorul Tamaduirii sau crama din Macin, cetatea Troesmis  si cu siguranta vom merge si la Lacul Iacobdeal,  aparut intr-o veche cariera de piatra exploatata de italienii stabiliti in zona in urma cu zeci de ani. Izvoarele subterane au iesit insa la suprafata si au format un loc de o frumusete rara.

Va asteptam cu drag!







Parcul national Muntii Macinului

Situaţi departe de lanţul carpatic şi izolaţi în umbra renumitei Delte a Dunării, Munţii Măcinului sunt în general mai puţin cunoscuţi de călători, dar de o importanţă deosebită între munţii României, datorită vechimii lor, a bogăţiei naturale existente aici (de origine botanică, faunistică sau geologică) şi a numeroaselor vestigii istorice şi arheologice în zonele care îi înconjoară.




















Sunt munţi atipici prin înălţime (467 m), ce răsar insular din mijlocul culturilor agricole şi păşunilor, cu aspectul unor culmi şi dealuri stâncoase întrerupte pe alocuri de cariere de piatră şi localităţi. Unicitatea structurilor de relief este dată de eroziunea îndelungată ce a creat aici peisaje variate cu stâncării aride şi creste golaşe, cu megaliţi granitici şi stâncării în curs de dezagregare cu forme vechi şi bizare şi canioane spectaculoase săpate de cursurile de apă.Parcul National Muntii Macinului reprezinta unicul parc national din tara ce protejeaza suprafete importante de vegetatia stepica, reprezentata aici prin stepa pontico-balcanica, acest tip de vegetatie fiind foarte rar la nivel european. Unul din principalele argumente pentru constituirea Parcului National il costituie numarul foarte ridicat de specii de plante amenintate cu disparitia din care multe sunt intalnite in Romania doar in Dobrogea, majoritatea nefiind protejate in alte rezervatii naturale cu exceptia Parcului National Muntii Macinului.

Parcul este un punct de atracţie al zonei şi datorită peisajului extrem de divers, dar şi datorită biodiversităţii lui şi a faptului că aici se găsesc numeroase specii protejate. Astfel, aici putem întâlni peste 1700 de specii de plante, dintre care 72 protejate prin lege, 181 de specii de păsări, din care 37 protejate internaţional, 47 de specii de mamifere, 1436 de specii de insecte (din care peste 900 de specii de fluturi), dar şi o mare varietate de reptile şi amfibieni (broasca testoasa dobrogeana, soparla dobrogeana, gusterul vargat, balaurul dobrogean).

Pe diferitele etaje de vegetaţie, între 7 şi 467 m - Vf. Ţuţuiatu, vom întâlni peisaje unice de stepă la baza versanţilor, urmate de păduri cu gorun, mojdrean şi cărpiniţă, stejar pufos ajungându-se la tufişuri pe culmi şi stâncării, apoi pajişti de stepă cu aspect de gol alpin.

La aproape 12 km de Luncavita se afla Rezervatia Stiintifica Valea Fagilor, una din cele mai vechi si cunoscute rezervatii din judetul Tulcea, relict tertiar al codrilor seculari ce acopereau odata Dobrogea. Aici se remarca prezenta fagului dobrogean cu dimensiuni si calitati fizice impresionante, in amestec cu carpenul si teiul argintiu..

text si foto: Claudiu 

Informatii suplimentare:
http://www.parcmacin.ro/
http://www.info-delta.ro/muntii-macinului-p145.html
https://ecomuntiimacinului.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu