vineri, 17 iulie 2015

Pe bicicleta in Bulgaria


Am reusit! Am reusit ce nu credeam dar totusi am facut-o! Am reusit sa parcurg tot drumul (aproximativ 150 km) si nu m-am dat jos nici pe urcari. Ce-i drept nu prea au fost urcari :) dar pentru mine a fost o provocare.



Va povestesc mai pe larg in randurile care urmeaza.

Traseul a fost:

Ziua 1- Vama Veche - Durankulak - Vaklino - Ezerets - Shabla - Gorun - Hadzi Dimitar - Kavarna = 48 km;

Ziua 2- Kavarna - Dalboka (ferma midii) - Balgarevo - Cap Kaliakra - Balgarevo - Sveti Nikola - Kamen Bryag - Tyulenovo - Karia (Shabla light tower) = 49 km;

Ziua 3- Shabla - Ezerets - Durankulak - Vama Veche = 36 km.




Pregatita inainte? Nu prea... doar o mica tura de cartier de aproximativ 27 Km, bicicleta normala, un Cross... aluminiu, nici prea grea dar nici usoara dar cred, ok pentru mine.
Inainte de aceasta mica tura mai fusesem prin padurea Baneasa dar cam atat. Deci, pot spune ca am plecat la drum fara pregatire...inconstienta, nu?! :)
Am plecat din Bucuresti cu biclele pe masina pana la Vama Veche, pe o ploaie torentiala dar cu speranta ca pana acolo va rasari soarele si ne vom bucura de micul nostru concediu. Ei bine, nu a fost chiar asa, am ajuns in Vama si ploua mai tare ca in Bucuresti. Stateam amandoi in masina ca doi porumbei si nu stiam ce sa facem, pe cer nu se intrezarea nimic placut. Totul era negru si urat. Ne gandeam sa amanam, am stat cam 2 ore in masina pana cand o raza de soare a aparut pe cer si ne-a dat curajul sa ne echipam si sa o luam din loc.
Am trecut granita, eram entuziasmati si am pornit la drum.




















Am pornit bine, ce sa zic, drumul ok asta pana cand in Gorun a inceput din nou sa ploua. Noroc cu o statie peco din apropiere care ne-a fost adapost pana s-a mai domolit ploaia. Am baut o cafea, papat o inghetata si am pornit din nou la drum. Bineinteles ca nu am mers 3 Km si a inceput din nou sa ploua... ghinion curat. Ne-am pus pelerinele de ploaie si am pornit mai departe, ce ne facea pe noi o ploaie de vara?!! nici gand.




















A plouat pana in Kavarna unde am avut prima cazare, iar domnul Nikolai de la pensiune este un om de nota 10!
















Ne-a bagat biclele in garaj, ne-a aratat camera iar apoi mai spre seara ne-a invitat la un paharel de vin, specific zonei si un platou cu aperitiv destul de consistent. A fost binevenit pentru sotul meu, care ar manca ceva... carne la orice ora din zi/noapte... glumesc, noaptea se abtine.










Am fost tare incantata de reusita mea din prima zi- 48 Km, mai ales ca nu m-am dat batuta si jos de pe bicileta am coborat doar de cateva ori, baut apa si mers mai departe. Sotul a cam stat dupa mine, el fiind obisnuit sa mearga mult mai mult si mai repede pe bicicleta dar na, daca merge cu incepatori dupa el.... cica nu s-a plictisit cu modul meu de a pedala (acuma ce sa spuna si el) :)

A doua zi am plecat mai departe spre Shabla, unde urma sa ne petrecem noaptea dar aveam de pedalat cam 50 Km. Ma cam dureau picioarele dar m-am urcat pe bicla hotarata sa ajung cu bine la destinatie si evident ca ma gandeam la momentul acela in care dupa o zi de pedalat vezi marea si nu iti doresti altceva decat sa te arunci in valuri si sa te racoresti.Am ajuns repede la Dalboka, cam 14 Km de Kavarna.










Acolo este o ferma de midii binecunoscuta si trebuia sa o vizitam. Privelistea de sus, cu marea iti taie respiratia si parca nu iti doresti sa mai pleci de acolo. Briza este o incantare iar pescarusii parca te imbiau sa vi mai aproape. Ce sa zic, a fost o incantare pentru ochi cu toate ca acea coborare pana la ferma de midii te cam inspaimanta. Erau masini lasate sus deoarece panta spre ferma este destul de abrupta si cam periculoasa. Ne-am dat jos de pe bicle si cu mana pe frana am coborat sa vedem ce se intampla acolo. Mirosul imbietor de midii gatite era o incantare a papilelor gustative, briza marii.... frumos!





La urcare trebuie sa recunosc, a fost cam dificil pentru mine cu bicla dar cu ajutorul sotului caruia vreau sa ii multumesc (i-am multumit si in particular) :), m-a ajutat si a carat el ambele bicle. Nu prea am fost mandra de mine in acel moment dar panta fiind foarte abrupta, mi-a fost frica sa nu fac vreo traznaie, sa imi scada glicemia brusc si sa nu pot merge mai departe. (cei cu diabet stiu despre ce vorbesc)!
Ne-am suit pe bicle si am pornit mai departe.
Am luat pranzul la Kaliakra, un loc superb, desprins din povesti. Este o peninsula pe mare, un view fermecator, doar zgomotul valurilor si al pescarusilor. Am cumparat magnet pentru frigider (ca de fiecare data cand ajung intr-un loc nou) si am plecat spre Shabla.




















Am mers prin multe sate, cam ca la noi, cu catelusi care parca latrau in romana :))) glumesc evident. Vremea frumoasa, poate prea cald, parca a fost mai bine pe ploaia din prima zi dar bine ca am avut crema cu protectie solara, ne-a cam ars soarele. Acum pot sa ma mandresc ca am bronz specific biciclistilor (de la genunchi in jos si pe maini).


















Am reusit sa ajungem cu bine la Shabla, doar cateva insecte ne-au dat ceva batai de cap dar in final a fost ok. In fine, eu sa ajung cu bine pentru ca pentru sotul meu a fost o plimbarica scurta! :) A avut rabdare cu mine! Multumesc pentru asta, stie el! :)




Ne-am cazat si am dat fuga la mare sa ne balacim putin si sa ne racorim. O plaja frumoasa si pustie, lovely! Doar cativa pescari dar care erau mult prea departe de noi. Linistea marii calme ne-a relaxat si parca ne-a incarcat bateriile. Frumoasa zona, cred ca nu stiu prea multi de ea, merita incercat un drum pana acolo. Este o zona romantica, calma si cu o liniste de poveste, parca timpul s-a oprit din mers in acel loc magic. Cred ca este cam ca in Vama Veche de demult, pentru ca acum Vama nu mai este ce a fost...
Cina a fost delicioasa, un platou mare de scoici cu orez, bere evident si un apus de soare superb!


In Shabla, comuna Karia se poate admira Shabla Light Tower, cu o legenda aparte.





























Este cel mai vechi din Bulgaria, cel mai inalt si cel mai cunoscut. A fost construit de Imperiul Otoman si se afla pe punctul de est al tarii. Turnul este situat la aproximativ 5 Km la est de orasul Shabla.


Pozele pot vorbi in locul meu.

Inca o zi cu 49 Km terminati fara neplaceri, doar cu amintiri frumoase si gandul ca vom reveni!

Dimineata urmatoare ne-am urcat din nou pe bicle si am facut o ultima oprire in Bulgaria la Durankulak doar pentru o inghetata si eu mandra de mine ca am reusit sa parcurg cei aproximativ 150 Km, fara peripetii.
Back in Romania, Vama Veche!






















Una peste alta, pana sa zic ca nu mai pot, am ajuns la masina si pot spune ca in acel moment am fost tare mandra de mine!

Am avut o medie de aproximativ 15 Km/h, dar eu cred ca suficient pentru o vacanta, o plimbare, relaxare. Trebuie sa recunosc ca nici nu cred ca puteam mai mult de atat :)

Un pranz delicios la Cherhana, asta dupa un dus binemeritat si plimbat pe plaja din Vama. Multime de oameni, parca prea multi dupa ce fusesem pe plaja din Shabla unde timpul parca se oprise in loc.


Inainte sa pornim spre Bucuresti, am facut un ocol scurt pana In Muntii Macinului, batranii Romaniei, unde avem programata o tura, cu ce putea fi daca nu cu biciclete, normal!!!


Mai mullte detalii puteti gasi aici: www.bikesensation.ro Enjoy! :)

Am vazut zona de campare, pentru ca este o tura de weekend cu cazare la corturi, gulas, bere si multa voie buna!

Cam asta a fost scurta noastra vacanta pe biciclete, in Bulgaria cu care ma mandresc, fiind prima de acest gen!


Acum ne gandim ca data viitoare sa luam si juniorul, el iubeste bicicleta si sincer vorbind, pedaleaza muuuult mai bine decat mine! Merita!


Pedalati, faceti drumetii pe munte, sport cat de mult puteti si cred ca acel sentiment de libertate nu il putem gasi de pe geamul unei masini, tren sau orice alt mijloc de transport.

Asa ca, luati-va bicicleta si la drum! :)

x

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu